Wegańskie ciasto z porzeczkami i malinami

Czekoladowe, puszyste, wilgotne, wegańskie ciasto z porzeczkami czerwonymi i czarnymi, to zadziwiająco smaczny deser. Dlaczego zadziwiająco? Sceptycznie jestem nastawiona do wegańskich wypieków, w których brak jaj, masła, mleka czy śmietany. Wydają się być uboższe w smaku, inne w konsystencji, a jednak… a jednak to ciasto wyszło rewelacyjne i trudno mu się było oprzeć.

W ogródku moim rosną krzaki porzeczki czerwonej i czarnej, szukam więc pomysłów, aby te owoce wykorzystać w kuchni. Są one doskonałym dodatkiem do ciast, ich aromat i kwaskowatość pięknie przełamują słodycz ciasta, tworząc apetyczną całość. Dorzuciłam do nich też trochę malin, które jak zawsze w czekoladowym cieście okazały się strzałem w dziesiątkę.

Mokre składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 0,5 szklanki. oleju
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny

Suche składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanko mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

Owoce:

  • 1 szklanka porzeczki czerwonej, czarnej i malin (w dowolnych proporcjach)

porzeczki maliny

W osobnym naczyniu łączymy dokładnie wszystkie składniki suche, w drugim naczyniu mokre składniki. Następnie do naczynia z suchymi składnikami wlewamy powoli mieszaninę mokrych składników, aż do momentu, gdy powstanie jednolita, gładka masa. Do gotowej masy wsypujemy umyte i wysuszone owoce, delikatnie mieszamy całość.

wegańskie ciasto z porzeczkami

Masę wlewamy do niewielkiej tortownicy lub formy kwadratowej (około 25×25 cm)  wyłożonej pergaminem do pieczenia. Ciasto pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu możemy wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Najsmaczniejsze jest, gdy już porządnie ostygnie, w ten sam dzień a nawet i na następny.

wegańśkie ciasto z porzeczkami

Dodaj komentarz