Świeży bób – w prostocie siła

Z bobu można przygotowywać różne dania, może on być składnikiem zupy, sałatki warzywnej, pierogów czy też dodatkiem do dania z makaronu. Jednak świeży bób smakuje wyśmienicie również jako jedyny składnik w daniu, gotowany w wodzie, podawany jedynie z dodatkiem tłuszczu i przypraw.

Gotujemy bób

Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogródka, w którym rośnie bób, wtedy mamy gwarancję, że na talerz trafią świeże nasiona. Jeśli jednak musimy to warzywo kupić, wtedy zwracajmy uwagę na to czy ziarna są zielone, twarde, bez plam. Bób gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie, od kwadransa do pół godziny, w zależności od tego czy bób jest młodziutki czy nieco starszy. Gdy ziarna bobu w gotującej się wodzie zaczną się marszczyć, wtedy wiadomo, że są już gotowe do spożycia. Jeśli jednak chcemy być pewni, że nie jest jeszcze za twardy, wyciągamy łyżką jeden lub dwa ziarna, studzimy szybko i kosztujemy. Jeśli nie są tak miękkie, jak byśmy sobie tego życzyli, to gotujemy jeszcze chwilę lub dwie. Innym sposobem na sprawdzenie czy bób jest już ugotowany, jest schłodzenie go zimną wodą – jeśli skórka na ziarnie pęka, to znaczy, że możemy zakończyć gotowanie całej reszty.

Bób ze skórką czy bez?

Młodziutki bób możemy jeść w całości, ponieważ jego skórka jest jeszcze delikatna.  Nieco starszy bób ma już skórkę twardszą, która u wrażliwych osób może powodować trawienne dolegliwości.Jednak generalnie można i taki bób jeść w całości, zwłaszcza, że to właśnie w skórkach kryje się najwięcej witamin. Jeśli jednak chcemy mimo wszystko się pozbyć niechcianych skórek przed podaniem, to musimy każde ziarno uwolnić, wyciskając je ze skórki.

świeży bób z pieczarkami cebulą koperkiem

Moja propozycja – bób gotowany i podsmażony z pieczarkami i cebulą

  • Gotujemy 1 kg bobu według wyżej wymienionych zaleceń
  • Na dużej patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oleju, podsmażamy na nim drobno pokrojoną dużą cebulę i pieczarki, pod koniec dodajemy dwa drobno pokrojone ząbki czosnku i jeszcze chwilę smażymy
  • Na patelnię wsypujemy ugotowany, odcedzony dób, smażymy całość kilka, kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając
  • Doprawiamy całość pieprzem, ewentualnie solimy jeszcze do smaku, dodajemy dużą łyżkę masła, które doskonale podkreśli smak dania, jeszcze przez chwilę smażymy, posypujemy obficie pokrojonym drobno koperkiem i możemy już podawać.

Dodaj komentarz