Ciasto odwrócone z jeżynami

Z leśnych owoców można robić zapasy na zimę w postaci dżemów, soków lub nalewek. Można też piec z nich wspaniałe ciasta, na przykład smaczne ciasto odwrócone z jeżynami o intensywnym smaku lata.

Mam to szczęście, że w moim ogródku rośnie spory krzew jeżynowy. Polecam posadzenie takowego wszystkim, którzy posiadają ogródki. Jeżyna rośnie bezproblemowo, obfitując co roku pysznymi owocami. Jeśli natomiast nie możemy zerwać jeżyn z własnego ogrodu, to oczywiście możemy kupić, świeże lub mrożone.

Zerwałam więc sierpniową partię dojrzałych, czarnych jeżyn, pozostawiając na krzaku ostatnie czerwone jeszcze owoce, które dopiero dojrzewają u progu jesieni.

Ciasto odwrócone można piec z różnymi owocami, popularne jest z plastrami ananasów, przepyszne jest też z bananem i kokosem. Dziś jednak czas na owoce sezonowe, czyli jeżyny.

Wykonanie ciasta jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Upieczone ciasto odwrócone z jeżynami wygląda efektownie i oczywiście jest pyszne.

Składniki: 

  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 8 łyżek masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • solidna szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki jeżyn (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżka kakao + łyżka mleka (opcjonalnie)

Aby uniknąć wyciekania soku owoców z tortownicy w czasie pieczenia, warto wyłożyć ją przed nałożeniem składników pergaminem do pieczenia.

Wykonanie: 

  • Wysmarować 2 łyżkami masła tortownicę (zabezpieczoną pergaminem) o średnicy około 20, nakładając szczególnie grubą warstwę na dno.
  • Połowę szklanki cukru obsypać dokładnie natłuszczone ścianki i dno tortownicy, dbając o to, aby na dnie powstała równa cukrowa warstwa.
  • Oczyszczone, suche jeżyny rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy.
  • 6 łyżek masła utrzeć z połową szklanki cukru na gładką masę, następnie dodać do niej cukier waniliowy, jaja, mieszając nadal, aż do połączenia wszystkich składników.
  • Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać w osobnym naczyniu.
  • Do przygotowanej wcześniej masy dodawać częściami, na przemian, składniki sypkie i mleko, tak, aby powstała jednolita masa.
  • Uzyskane ciasto nałożyć na jeżyny czekające w tortownicy.
  • Można też wyłożyć do tortownicy około ¾ części ciasta, a pozostałe ciasto w naczyniu połączyć dokładnie z łyżką kakao i łyżką mleka, a uzyskaną w ten sposób masę kakaową nałożyć na jasne ciasto w tortownicy. Dzięki temu ciasto będzie ciekawsze.
  • Ciasto piec około trzy kwadranse w temperaturze 180 C.
  • Po upieczeniu (test suchego patyczka) ciasto wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż ostygnie, zdjąć brzeg tortownicy, przyłożyć do ciasta talerz i obrócić tortownicę tak, aby ciasto pozostało na nim owocami do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *